Галерии

Как да изберем бебешка количка

На пазара има много разнообразни детски колички, от които трябва да изберем най-удобния вариант. Много хора в последствие не са доволни от избора си и след това сменят количката си, но не всеки може да си го позволи. Затова трябва да се подготвите максимално добре с информация и материали. Най-добре отделете една седмица за подготовка и разучаване на пазара.

Крайният резултат трябва да бъде най-подходяща количка за вас. Такава, която отговаря на бюджета ви, на местоположението и начина на живот. За България би означавало да се заредите със здрави гуми и подходящи амортисьори.

Главни характеристики:

 • Маневреност
 • Лекота
 • Лесно сгъваемост
 • Компактност при сгъване
 • Гаранция и сервиз
 • Спирачки
 • Махаща тапицерия за пране
 • Брой колела
 • Комбинирана/2 в 1
 • Марки
 • Допълнителни екстри
 • Да се оръща коша на обратно
 • Височина на коша
 • Променлив наклон на седалката
 • Багажно отделение
 • Дръжки

Маневреност

Една от най-важните характеристики, които не могат да се проверят в описанието е лесното маневриране на количката. Докато е празна и лека всяка количка ще изглежда лесна за управление. Истинският тест е когато се добавят 15 килограма към нея, преминавате през тесни пътечки с дупки и държите количката с една ръка. Тогава ще ви се е искало да се върнете назад във времето и да не избирате най-сладката количка.
За това най-добре поставете нещо тежко в потенциалните колички и пробвайте да направите едно кръгче в магазина, докато тикате количката с една ръка. Тогава може да забележите истинската разлика и да допиете представа какво ви чака.

Лекота

С това също може да се направи голяма грешка, ако се пренебрегне. Първоначално може да решите, че няма проблеми да се упражните и да тренирате малко, но след първия месец изтощението може да Ви доведе бързо до смяна на количката. Не трябва да бъркате здравата количка с тежката, тъй като може да има много варианти при изработка. Характеристиките по документи също могат да бъдат измамни. Една количка може да е по-тежка от друга, но при тестване в магазина да се окаже, че втората е много по-удобна и лека за пренасяне. За това най-добре също да се тества на живо желаната количка.

Лесно сгъваемост

Много често няма да има човек, на когото да може да разчитате за помощ и ще трябва да сгъвате количката с бебе в едната ръка. За това пробвайте с една ръка или крак да сгънете количката.

Компактност при сгъване

Проверете и характеристиките на количката при сгънато и разгънато положение. Най-добре направете някакъв макет с реални размери от кашон и пробвайте дали ще се побере в асансьора, коридора, багажника на колата или на други места, които бихте използвали.

Няма как да разширите асансьора Ви след като сте взели по-голяма количка и ако магазинът от който пазарувате не е готов да замени количката, ще се окажете в доста скъпо положение.

Гаранция и сервиз

Проверете марката на количката и техните сервизи във вашия град. Дано не Ви се наложи да прибягвате до техните услуги, но ако не са във вашия град може да се счита, че гаранцията е излишна и трябва да платите на някой за да я оправи. Затова не забравяйте да питате как точно може да бъде обслужена вашата количка в какво включва вашата гаранция.

Спирачки

Бебешките колички задължително трябва да имат спирачки. Но това не значи, че не трябва да е удобно. Съществуват колички със спирачки в дръжките, които са много удобни. Но и по-евтините варианти могат да бъдат удобни, чрез удобно сложени ръчки.

Задължително тествайте спирачките с пълна и празна количка, както и ако можете при мокра повърхност или наклон.

Пране

Ако не може да извадите тапицерията ще Ви е доста трудно да почистите количката.

Брой колела

Триколките може да бъдат по-маневрени, докато количките с 4 колела са по-стабилни. Все пак, изборът си е ваш и какъвто избор да направите няма да сгрешите. И двата вида колички могат да бъдат по-стабилни при по-големи колела. Все пак това се изисква при нашите пътища. В интернет има много истории за счупени колелца или по-крехко шаси.

Комбинирана/2 в 1

Колкото и практично да звучи една количка да се трансформира като за новородено и като лятна, според мен е много по-практично да има отделен кош за това, който е създаден за целта си. При комбинираните колички често покритието е или по-леко за зимата и не предпазват достатъчно новороденото или по-плътно за летните месеци, когато може да се изпоти лесно малкото. При количките с различни кошове имате и лесна възможност да прикрепите и кош за кола, с който по-лесно да се транспортирате.

Допълнителни екстри

Ако нямате включени някои необходими неща, то със сигурност трябва да си ги включите в цената при определяне на общия доход за количка:

 • Дъждобран
 • Стойка за чадър
 • Комарник
 • Зимно човалче
 • Чанта
 • Поставка за чаша/поднос

Друга екстра, която не може да си купите отделно от количката е възможността кошът да се маха от ходовата част. По този начин имате удобно решение за превоз на бебето в кола, поне до една година.

Също така възможността да се обърне коша за обратно, когато искате да гледате детето си, или да гледа напред за да изследва света е доста добра функция, която доста малко колички притежават.

Височина на коша

Напоследък все повече производители изнасят позицията на детето по-нависоко, за да може то да вижда повече неща и да не се налага непрекъснато да гледа нагоре. Това помага и на майката, за да не се навежда постоянно.

Променлив наклон на седалката

Променливият наклон може да помогне при разходки, когато на бебето му се доспи и може да се спусне до хоризонтално положение.

Багажно отделение

Тук помага и списъкът Ви с продукти при разхождане на бебето. Умножете замислените неща по 2 и може да тествате желаната бебешка количка дали може да побере вашите неща. Но и да не се поберат винаги може да се направи компромис с нещо и пак да поберете всичко.

Дръжки

Подвижните дръжки също са много удобна функция и могат да ви помогнат при избора на количка. Най-добре променя височината им, а не дължината на дръжките за най-лесно ползване.

II ЖК в осми месец: Резултати от изследвания

Hematologiq_1Hematologiq_2Urina

През осмия месец от бременността има две женски консултациите. За първата вече ви разказах подробно тук. Ред е на втората.

Освен редовните мерилки и теглилки, на тази среща с лекарката трябва да обсъдим резултатите от последните пълни изследвания по здравна каса. Става въпрос за кръвната картина, урината и гениталната микробиология. Междувременно се отбих и до Кръвна банка, откъдето си взех резултата от теста за антитела – Отрицателен :)

По-горе съм качила резултати от въпросните изследвания, без микробиологията и антителата. Като цяло всичко е в норма (като за бременна). Хемоглобинът и желязото в кръвта ми са ниски, което по принцип е нормално за бременността, но тъй като раждането наближава, ще се наложи да го приемам на таблетки. Лекарката ми изписа микс от желязо, фолиева киселина и витамин B12*, който трябва да пия два пъти дневно. На листовката обаче изрично е споменато при бременност и кърмене да не се приема повече от една таблетка на ден, а и желязото ми не е чак толкова ниско, че да пия по две.

Всичко останало по кръвните изследвания и урината е в рамките на нормалното за бременна в осмия месец. Дори и СУЕ (Скорост на утаяване на еритроцитите), което е два пъти по-високо, е напълно в позволените граници. Разбрах, че при някои бременни, дни преди раждането тази стойност може да е дори 3-4 пъти по-голяма.

Това, което ме разтревожи обаче не е нито желязото, нито СУЕ-то или нещо друго от кръвните изследвания. Притесни ме микробиологията – онези гъбички, които така обичат бременните, са се наместили и при мен – отново… толкова са упорити.

Благодарение на този резултат получих и рецепта за вагинални глобули, три на брой, за да изгоним малките натрапници. За превенция след лечението – вагинален гел с млечна киселина. Той е напълно безвреден и по думите на следящата ме гинеколожка мога да го ползвам докато родя, а и защо не след това. Аз на своя страна, на база на проучването си онлайн, използвам и хипоалергичен (HPA) бебешки сапун за измиване всяка вечер, а понякога сутрин и вечер.

Две седмици след това лечение обаче все още имам засилено бяло вагинално течение (левкорея). Оказва се, че е напълно нормално за този етап на бременността, а не е непременно симптом за гъбички, както си мислех в началото. Твърдението е потвърдено от лекаря, не си го измислям. Въпреки това обаче бих искала контролна микробиология, за да съм си спокойна, че родилният канал е напълно чист и готов през него да премине бебе.

Малко думи за това защо е толкова важно влагалището да е напълно чисто, когато раждането започне. Една от най-важните причини е, че по време на преминаването на бебето през родилния канал то ще се зарази с бактериите, които са свили гнездо там. Това е причина много бебета да се раждат с конюнктивит, чието лечение след раждането понякога трае и два месеца.

Другата не по-малко важна причина е, че „възпаленото влагалище боли повече“, т.е. и самото раждане е по-болезнено. Рисковете от разкъсвания също са по-големи.

Това е, което мога да направя като коментар на резултатите от последните изследвания преди раждането. От следващия път вече съм в 9-я месец и е време за запис на сърдечните тонове.

*Тъй като никой не ми плаща за реклама, няма да споменавам имена, марки и конкретни лекарства.